Menu

Skillnaden mellan snabblån och blankolån

Både snabblån och blankolån är två alltmer populära former av lån som alltfler väljer på grund av dess enkelhet och flexibilitet. Men vad skiljer de två åt, och vilket är det bästa alternativet? Oavsett vilka lån du tar så ska du alltid se till att vara ordentligt påläst så att du fattar ett bra beslut för din ekonomi.

Vilket av dessa två som är mest lämpligt beror helt på din personliga situation, hur mycket du vill låna, samt till vad. Dessutom är dina ekonomiska vanor viktiga att ta in som faktor i beslutet.

Mindre summor snabbt
Om du inte har några större ekonomiska problem generellt sett och inte vill göra en stor investering så passar ett snabblån. För ett snabblån, ligger vanligtvis summorna på mellan 1000 till 20 000 kr. Men se till att kunna betala tillbaka redan nästa månad annars blir dessa lån mycket dyra snabbt. Någon större kreditkoll görs vanligtvis inte och pengarna är på ditt konto inom några minuter, snabbt och smidigt.

Då dessa lån ligger på mindre summor samt har kort återbetalningstid så är räntan hög, och därför är det viktigt att du betalar tillbaka så snabbt som möjligt. Kan du göra detta är dessa lån en smidig lösning på mindre betalningsproblem, men betalar du inte tillbaka snabbt kan de stå dig dyrt i längden.

Större summor
Behöver du mer än lite extra pengar för mindre, vardagliga utgifter men har samtidigt ingen säkerhet i form av exempelvis en ägd fastighet så är blankolån det perfekta alternativet. Detta är nämligen ett medelstort lån, ofta på mellan 25 000 till max 500 000 kr, där du inte behöver erbjuda långivaren någon form av säkerhet. Vill du kanske renovera hemma, köpa en ny bil eller rusta upp en gammal båt så är detta ett perfekt typ av lån.

Men egentligen spelar din anledning ingen roll, du har nämligen ingen som helst skyldighet att redovisa detta för långivaren utan det är din privata ensak. På grund av att summorna för denna typ av lån är högre, samt innebär en större risk för långivaren, så krävs kreditvärdighet till skillnad från vid ett snabblån.